Suomalaisia äänisuunnittelijoita

Äänisuunnittelija on henkilö, joka tekee ja toteuttaa äänisuunnitelman elokuvaan, teatteriin tai peliin. Suomalaisista äänisuunnittelijoista tunnetuimpia ovat Matti Kuortti, Ari Pulkkinen.

Matti Kuortti (1948 – 2010) oli ohjaaja Risto Jarvan elokuvien vakioäänittäjä ja -leikkaaja. Kuortti työskenteli elokuvayhtiö Filminorille ja äänitti myös monia muita elokuvia, esimerkiksi Rauni Mollbergin Tuntemattoman sotilaan, Pekka Parikan Talvisodan, sekä elokuvat Kesäkapina, Bensaa suonissa ja Jäniksen vuosi. Talvisodan äänitysryhmää ihailtiin ulkomaillakin. Kuutamosonaatti-kauhuelokuvan (1988) äänitys palkittiin Jussi-palkinnolla. Äänisuunnittelun lisäksi Kuortti ohjasi kaksi Kiljusen herrasväki-elokuvaa. Kuortti toimi Taideteollisen korkeakoulun elokuva- ja lavastustaiteen osastolla äänisuunnittelun professorina, ja toimi opettajana myös muissa alan kouluissa Suomessa.

Toinen suomalainen edesmennyt äänisuunnittelun legenda Paul Jyrälä (1941–2012) on työskennellyt Yleisradiolle ja Mainos-TV:lle. Jyrälä on toiminut myös musiikkiäänittäjänä Finnvox-studioilla. Hän on myös työskennellyt studiopäällikkönä Love Recordissa. Jyrälä on tehnyt töitä yhdessä Matti Kuortin kanssa muun muassa elokuvissa Talvisota ja Kuutamosonaatti, josta heidän äänitysryhmänsä sai Jussi-palkinnon. Jyrälä on voittanut neljä muutakin Jussia. Paul Jyrälä toimi äänisuunnittelijana myös Hollywood-tuotannoissa. Tunnetuimmat näistä ovat elokuvat The Patriot, Hannibal ja The Windtalkers.

Ari Pulkkinen on ehkä nykyhetken tunnetuin suomalainen äänisuunnittelija. Pulkkinen on työskennellyt peliteollisuudessa jo 8 vuotta. Hän on luonut äänet muun muassa Angry Birds Original ja Seasons-peleihin, ja lisäksi moniin muihin konsoli- ja mobiilipeleihin. Pelit ovat yleensä saaneet todella hyviä arvosteluja musiikin osalta.

admin