Pelimusiikki

Peli ilman musiikkia olisi kovin vaisu. Hyvä musiikki antaa vauhtia ja fiilistä. Musiikin avulla voi immersoitua eli uppoutua ja eläytyä pelin maailmaan. Musiikin rooli pelissä on useimmiten luoda oikea tunnelma ja tehostaa pelin käänteitä. Toisaalta musiikki voi olla pelin idea, esimerkiksi Idols-kisaa jäljittelevässä pelissä pelin idea on voittaa musiikilla.

Betsafen suosittu Jurassic Park-peli tapahtuu Jurassic Park-elokuvan tunnelmissa. Hedelmäpelissä pyörivät Jurassic Park-elokuvan hahmot ja pelin musiikki luo samanlaisen esihistoriallisen, eteerisen viidakkotunnelman kuin elokuvassa. Voittorivien ja avainhahmojen erikoisefektit toteutetaan visuaalisesti ja musiikillisesti.

Battlefield: Bad Company-pelin teema on klassisesi jousilla toteutettu mutta sotilaallisesti marssirytmissä, kuten pelin sotaisaan henkeen sopii. Mass Effect 3-pelin tunnusmusiikki on hyvin kaunis ja melankolinen pianokappale. Pelin musiikki ylipäätään on hyvin tehty ja pelin tunnelmaan sopiva. Deus Ex-pelin musiikki on dramaattista, voimakasta ja spirituaalista. Musiikki imaisee mukaansa peliin. SuperMario-pelien musiikkia on kehuttu. Esimerkkejä loistavasta pelimusiikista on paljon. Pelien suunnittelijat panostavat paljon hyvään musiikkiin visuaalisuuden ohella, ja tekniikka on kehittynyt niin että peleihin voidaan luoda ja tallentaa loistavantasoista musiikkia. Parhaita musiikkikappaleita peleistä kuunnellaan itsenäisinä teoksina, muulloinkin kuin pelatessa.

Lontoon Filharmoninen orkesteri on levyttänyt albumin parhaasta elokuvamusiikista (The Greatest Video Game Music 1, 2011 ja The Greatest Video Game Music 2, 2012). Levyillä on netin keskustelupalstoillakin kehuttuja pelimusiikkikappaleita orkesteriversiona. Hilpeimmästä päästä ovat Super Mario Bros ja Angry Birds-teemat. Taistelupeleissä musiikki on dramaattista, esimerkiksi Splinter Cell: Conviction, Halo 3: One Final Effort ja Final Fantasy.

Parasta pelimusiikkia palkitaan vuosittain pelimusiikkikategorian Grammy-palkinnolla ja MTV:n The best video game music-palkinnoilla.

admin