Jimi Hendrixin perintö elää

Jimi Hendrix oli jo eläessään ja on yhä todellinen rockin sekä etenkin kitaransoiton legenda. Hänen virtuoosimainen esiintymisensä ja värikäs persoonansa synnyttivät henkilökultin, joka yhä on voimissaan monien sähkökitaran instrumentikseen valitsevien nuorukaisten keskuudessa.

Jimi Hendrixillä on yhä melkein viisikymmentä vuotta hänen kuolemansa jälkeen vannoutuneita faneja jopa eri sukupolvissa, jotka ovat syntyneet paljon hänen kuolemansa jälkeen. Hyvin voiva fanituotteita myyvä nettisivusto on oiva esimerkki siitä, että legenda on yhä voimissaan.

Jimi Hendrix myös yhdistää sukupolvia, sillä hänen musiikkinsa ajaton taituruus vaikuttaa samoin niin keski-ikäiseen kuin nuoreenkin kuulijaan. Hendrixin räväkkä kapinallisuus saa keski-ikäisen muistamaan omaa nuoruuttaan, kun taas nuoret ihailijat voivat samaistua Hendrixin välillä suorastaan raivokkaisiin eleisiin hänen konserttitaltiointejaan katsellessaan. Ei varmasti jää yhteen eikä kahteen kitaraan, jotka on hakattu rikki Jimi Hendrixiä jäljitellen, kun nuori sähkökitaristi on hurmiossa halunnut ylittää oman ilmaisunsa tavanomaiset rajat ja ottaa mallia suuresta esikuvastaan.

Jimi Hendrix on kulttihahmo, joka elää musiikkinsa ohella myös muussa kulttuurissa. Hänen ulkoinen olemuksensa on tuttu heillekin, jotka eivät kuuntele rock-musiikkia, sillä hänen kuvansa ovat levinneet maailmalle niin julisteina kuin taiteellisina, logoa muistuttavina, alun perin levyn kansiksi suunniteltuina kuvina. Hendrix elää monissa muodoissa, kuten elokuvissa, nimeään kantavassa kolikkopelissä ja rock-muusikoiden elämäkerroissa, sillä hänen vaikutuksensa on ollut laajaa ja tuntuvaa.

Ilman Jimi Hendrixiä rock olisi todennäköisesti kehittynyt aivan toiseen suuntaan. Kitaristilta odotettava virtuoosimainen taituruus ja sähkökitaran roolin kasvaminen ovat Hendrixin rockissa aikaan saamia muutoksia. Hänen jälkeensä mikään nuorisomusiikki ei enää ollut entisensä, vaan musiikin ja koko soittamisen asenne muuttui. Etenkin kitaransoittoon tuli lisää särmää ja julkeutta.

Jimi Hendrix Helsingissä

Jimi Hendrix esiintyi Helsingissä Kulttuuritalolla keväällä 1967 yhtyeensä The Jimi Hendrix Experiencen kanssa. Paikalle saapunut melko pieni yleisö sai todistaa, miten elävä rockin legenda hajotti kitaransa konsertin päätteeksi. Konserttia olivat seuraamassa muun muassa sellaiset myöhemmin merkittävät muusikot kuin Hasse Valli, Albert Järvinen ja Jukka Tolonen ja konsertilla lienee ollut suuri merkitys heidän kehittymiselleen muusikkoina.

admin